wm specialisatie opleiding

Waarom specialisatie?

Werkt u als professional met Graves instrumenten, dan brengt u mensen, teams en organisaties succesvol in beweging richting gestelde doelen. Graves instrumenten zijn laagdrempelig en bieden waardevol inzicht, om die redenen zijn ze populair binnen tal van organisaties.

Heeft u als professional meer zekerheid nodig dan schieten de gangbare Graves instrumenten vaak te kort. Met de beste bedoelingen wordt er vaak meer betekenis en zekerheid toegekend dan dat het in werkelijkheid kan bieden. De oorzaak ligt veelal in onvoldoende nuancering of onvoldoende kennis van testpsychometrie waardoor de toepassing van een instrument nog al eens wordt overschat. Als dé leverancier van Graves instrumenten besteden wij graag aandacht aan, om te voorkomen dat instrumenten onjuist worden ingezet met alle gevolgen van dien.

Heeft u meer behoefte aan betekenis en zekerheid dan hebben we daarvoor een specialisatie mogelijkheid, gebaseerd op de klassieke testpsychometrie.

Wat bieden wij u?

Wij bieden u enerzijds algemene kennis van testpsychometrie en anderzijds twee specialisatie instrumenten die wél meer betekenis en zekerheid bieden. Deze unieke instrumenten gaan daarin verder dan alle bestaande instrumenten, ongeacht van welke leverancier. Ze verschaffen betekenisvolle en goed gefundeerde informatie voor individuele- en teamontwikkeling. Concreet gaat het daarbij om:

 • Persoonlijk Oriëntatie Profiel (POP), gericht op specifieke persoonlijkheidskenmerken met voorspellende waarde voor persoonlijke ontwikkeling.
 • Team Oriëntatie Profiel (TOP),  gericht op persoonskenmerken met voorspellende waarde voor het functioneren en samenwerken binnen teams

Beide instrumenten kunnen zelfstandig worden ingezet of in combinatie met andere instrumenten. De POP is direct gelinkt aan het drijfverenDNA™ waardoor het uitstekend aansluit op het Individueel drijfverenDNA™ of vergelijkbare instrumenten. De TOP heeft zijn primaire toegevoegde waarde op het Team drijfverenDNA™.

Hoe zijn ze anders dan alle gangbare Graves instrumenten?

Beiden specialisatie instrumenten zijn ontwikkeld volgens de klassieke testpsychometrie en gericht op de persoonlijkheidslaag. Daarin onderscheiden ze zich van alle gangbare Graves instrumenten, ongeacht van welke leverancier.

De persoonlijkheidslaag biedt meer stabiliteit, met hogere betrouwbaarheid in de testuitslag als gevolg. Om dit te bereiken zijn de specialisatie instrumenten ontwikkeld conform de richtlijnen van de COTAN/NIP (Nederlands Instituut van Psychologen). Het zijn volwaardige psychometrisch instrumenten, wetenschappelijk onderbouwd en voorzien van een representatieve normgroep en bijbehorende constructcorrelaties. Ze bieden daardoor een breder en gefundeerder perspectief op basis van persoonlijkheidskenmerken als input voor individuele- of teamontwikkelprocessen.

Inhoud specialisatie opleiding

In de specialisatie opleiding krijgt u een uitvoerige introductie in de testpsychometrie en leert u te werken het volwaardige psychometrisch POP instrument. Het is tevens de opstap naar het werken met de TOP. De opleiding bestaat uit één dag klassikale opleiding, plus maximaal één dag voor zelfstudie en certificering. U bepaald zelf het tempo voor uw certificering (max binnen 6 weken na opleiding).

De klassikale opleidingsdag omvat:

 • Introductie testpsychometrie
 • Persoonlijk Oriëntatie Profiel
 • Introductie Team Oriëntatie Profiel
 • Opstart certificeringstraject

Bij de opleiding is inbegrepen:

 • een syllabus
 • drie POP testen (1 eigen + 2 voor certificering)
 • toegang tot de POP instrument tbv certificering
 • uitvoering en begeleiding van je certificering

En verder…

Beschikt u als organisatie nog niet over een zelfstandig WM Partnerschap dan bieden wij u dit één jaar lang gratis aan. Het geeft u zelfstandig toegang tot:

 • eigen account op het WM Online Testcenter
 • inkoopfaciliteit tegen aantrekken partnertarief
 • toegang tot de specialisatie instrumenten POP/TOP
 • aanvullende kennis en vaardigheden mbt TOP
 • toegang tot relevante WM Studiemiddagen/Webinars
 • verplichte jaarlijkse review POP/TOP deskundigheid
 • ondersteuning bij acquisitie en uitvoering eigen opdrachten

Werkt u met een andere leverancier

Werkt u met instrumenten van een andere leverancier en bent u nieuwsgierig geworden, dan bent u van harte welkom voor een oriënterend gesprek. Als u voldoet aan de opleidingseisen kunt ook u zich inschrijven voor de specialisatie opleiding.

Praktische informatie

Wanneer: zie opleidingskalender

Locatie: Landgoed de Horst, Driebergen

Doelgroep: trainers, coaches, counselers en loopbaanbegeleiders.

Toelatingseisen: wm basisopleiding of gelijkwaardige opleiding. Daarnaast is actieve kennis en ervaring in de professionele begeleiding, coaching of counseling op persoonlijkheidslevel vereist. Vrijstelling voor NIP-psychologen.

Doorlooptijd: minimaal 3 en maximaal 6 weken
Tijdsbeslag: 1 dag klassikaal en circa 1 dag eigen tijd
Tijden: 9:00 tot 17:00 uur

Kosten: € 850,- exclusief BTW per deelnemer

Kosten “in company”: op aanvraag